DK: Óbuda korábbi fideszes vezetése eltitkolt egy pedofilügyet

Óbuda előző, fideszes városvezetése eltitkolt egy pedofilügyet - állítja a Demokratikus Koalíció (DK).

A DK alelnöke csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a gyanú szerint egy önkormányzati óvodában dolgozó óvónő korábban pedofil felvételeket készített a rábízott gyermekekről, ráadásul az esetről a III. kerület akkori fideszes önkormányzati politikusai, köztük Bús Balázs volt polgármester is tudtak - írja az MTI.

Vadai Ágnes, Demokratikus Koalíció

Vadai Ágnes közölte, Óbuda volt, kormánypárti vezetése "mindent megtett annak érdekében, hogy eltitkolja ezt a pedofilügyet", amiről sem a képviselőtestületet, sem a kerület lakosságát nem tájékoztatták. A frakcióvezető-helyettes megjegyezte, hogy az akkori fideszes alpolgármester előterjesztése nyomán az érintett óvodában csökkentették is az óvodapszichológusok számát.

Az eset úgy derült ki, hogy a jelenlegi, ellenzéki önkormányzat alapos vizsgálatot rendelt el, feltárta az ügyet és megtette a szükséges intézkedéseket a gyermekek védelmében - mondta a politikus.

A Fidesz eltitkolta a Kaleta-ügyet, eltitkolta a XVII. kerületi volt fideszes alpolgármester ügyét is, ahogy ezt az esetet is megpróbálta eltitkolni - fogalmazott a képviselő. 

A DK nem csak azt tartja visszataszítónak és bűncselekménynek, ha valaki szexuális visszaélést követ el, de azt is, ha ezt valakik megpróbálják eltitkolni - jelentette ki. Hozzátette: a párt Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul, akitől azt kérdezik, hogy folyik-e vizsgálat az eset miatt a III. kerület volt kormánypárti vezetői ellen, illetve ha nem, akkor indul-e nyomozás.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke és Kiss László (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP) óbudai polgármester állításai súlyos csúsztatásokat tartalmaznak, egyértelműen a politikai tőkekovácsolás céljára felhasználva a gyermekbántalmazás problémáját - reagált Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület előző polgármestere arra, hogy a DK szerint Óbuda előző, fideszes városvezetése eltitkolt egy pedofilügyet.

Bús Balázs csütörtöki közleményében azt írta: a 2019 márciusában indított nyomozás során az előző önkormányzati vezetés teljes körűen együttműködött a nyomozó hatóságokkal és az érintett óvoda vezetésével.

Az érintett óvodapedagógus munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették, a folyamatban lévő nyomozás érdekeire figyelemmel és az ügy felderítése érdekében a nyomozó hatósággal egyeztetve és iránymutatásai alapján jártak el mindenben. A teljes diszkréció a nyomozóhatóság kifejezett kérése volt, tekintettel a feltételezett bűncselekmény súlyára és tárgyára - mutatott rá.

Bús Balázs kitért arra is, hogy Kiss László egy nagyon fontos tényre nem hívja fel a figyelmet az ügy kapcsán, ugyanis a nyomozás idén áprilisában, azaz az ő polgármestersége idején zárult le és történt meg a vádemelés.

Ez az jelenti: már az új önkormányzati vezetésnek volt lehetősége arra, hogy egy már lezárult nyomozást követően, a vádemelésben megfogalmazottak alapján vizsgálatot indítson, és tegyen lépéseket a hasonló esetek megelőzése érdekében - írta.

Bús Balázs hangsúlyozta: az előző vezetés minden, gyermekeket érintő, bántalmazással összefüggő és egyéb ügyben segítséget nyújtott mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak, kiemelt hangsúlyt helyezve a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékony működtetésére.

Így teljes körű pszichológiai és jogi segítséget ajánlott a III. kerület korábbi vezetése az érintetteknek, amelynek költségét az önkormányzat magára vállalta - közölte.

"Kiss László polgármester ebben a rendkívül érzékeny ügyben politikai pedofíliát valósít meg, a nyomozás lezárásából adódó kötelezettségeit az előző vezetést hazug módon megvádolva teljesíti" - fogalmazott.

Hozzátette: sajnálják, hogy az ügyet csak így sikerül kezelnie, és az egyébként üdvözlendő prevenciós intézkedéseit politikai köntösbe bújtatva, az előző vezetést rágalmazva igyekszik eladni.