Az ENSZ-főtitkár szerint még mindig nincs férfi-női egyenjogúság

A világon minden harmadik nőt rendszeresen bántalmaznak, néhány országban sajnos gyilkosság áldozataivá is válnak - jelentette ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára, António Guterres a Nők IV. Világkonferenciájának 25. évfordulójára szervezett közgyűlésén.

Elmondása szerint a modern világban a nők a férfiak törvényes jogainak csak 75 százalékával rendelkeznek, továbbra is kizárják őket több területen is a fontos tárgyalásokból.

Az ENSZ főtitkára hozzátette, a Világbank prognózisa alapján "150 évbe telhet a nemek közötti jövedelem-egyenlőség elérése".

Guterres véleménye szerint a mai napig nem sikerült teljesíteni az 1995-ben elfogadott Pekingi Nyilatkozatot és Cselekvési Programot, melyben a részt vevő kormányok képviselői átfogó kötelezettségvállalást tettek a nők és lányok jogainak érvényesítése érdekében. 

A Pekingi Nyilatkozat és Cselekvési Program keretet ad annak, hogy világszerte, országos és nemzetközi szinten is áttekintsék a nők jogainak érvényesülését. 

A Cselekvési Program 12 úgynevezett kritikus területet határoz meg, melyeken belül kijelöli a stratégiai célokat és feladatokat. A 12 terület az alábbi: a nők és a szegénység, a nők oktatása és képzése, a nők és az egészség, a nők elleni erőszak, a nők és a fegyveres konfliktusok, a nők és a gazdaság, nők a politikában és a döntéshozatalban, intézményes mechanizmusok a nők előmeneteléért, a nők emberi jogai, a nők és a média, a nők és a környezet, valamint a lánygyermek.