Az ellenzék közös üzenete Október 23-án

Az ellenzék közös üzenetet fogalmazott meg Október 23-ára.

Október 23. jelkép. A magyarok szabadságvágyának jelképe. Jöhetett az ember jobbról vagy balról lehetett ilyen hátterű, vagy olyan meggyőződésű, de abban egyetértés volt, hogy az elnyomásnak, a kizsákmányolásnak véget kell vetni - mondta el Jakab Péter, a Jobbik Magyarországért mozgalom elnöke.

Október 23-i jelkép, az igazságosság jelképe. A haladás nem szólhat arról, hogy a régi urak helyébe újak lépnek, miközben milliókat hagynak az út szélén. A haladás nem szólhat arról, hogy a mindenkori urak luxusban dorbézolnak, miközben milliók küzdenek még mindig a megélhetésükért. A forradalmi hősök jövőképet, biztonságot akartak, azt, hogy gyermekeik unokáik egy jobb, élhetőbb, igazságosabb világban éljenek - hívta fel a figyelmet Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke.

Október 23-ára emlékezünk arra a felemelő pillanatra, amikor felébredt egy ország. Felébredt és kinyilvánította, másként akar élni. Más irányt akar, más vezetőket - emlékeztetett Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke.

Ha megnézzük 1956 követelését, akkor mit látunk? Új nemzetgyűlést, tisztességes sztrájkjogot, sajt- és véleményszabadságot, megszabadulást, a szovjet-orosz befolyástól és Európához tartozást. Na látják, ez ennek a rezsimnek, Orbán rezsimnek a szégyene, hogy mindezek a követelések ma is érvényesek - jelentett ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke[és frakcióvezetője.

Október 23-a jelkép, a munkástanácsoké, az önrendelkezésé. Ma körbetekintünk az országban, azt látjuk, hogy új hűbéri rendszer van kialakulóban. A dolgozók kiszolgáltatottak, jogfosztottak. Aki '56-ra emlékszik szem előtt kell hogy tartsa azt a törekvést, hogy a dolgozó ember ne robot, vagy rab legyen, hanem méltósággal és jogokkal bíró autonóm ember. Ezért küzdöttek akkor, és ezért kell küzdenünk magunkra - osztotta meg gondolatait Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, frakcióvezetője.

Már akkor sem kértünk, és a mai napon sem kérünk a keleti típusú elnyomásból. Pedig ma ha körbenézünk és megnézzük a hatalmasok magatartását, azt látjuk, hogy Putyini Oroszországokkal kokettálnak, és az a példa. Pedig '56-ban a nagyszüleim nemzedékének kevés dolog volt annyira egyértelmű, mint hogy Magyarországnak nyugati típusú polgári demokráciákban van a helye - mondta Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke.

Október 23-a jelkép, a magyarok kitartásának jelképe. Ideig-óráig rátelepedhet a hatalom a kiszolgáltatott emberekre, de tudjuk, hogy a magyarok szabadságvágya erősebb minden elnyomó hatalomnál, és a végén győzedelmeskedik a szabadság és igazságosság - hangoztatta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

Együtt tisztelgünk hát 56-os hőseink emléke előtt. Együtt emlékezünk kitartásukra, bátorságukra. A történelmünk megtanított rá, ha a magyar emberek összekapaszkodnak, megnő az erejük és visszaszerzik a méltóságukat, visszaszerzik a szabadságukat - zárta a sort Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.