A valaha volt legmagasabb szinten a skót függetlenség támogatottsága

A valaha volt legmagasabb szinten áll Skócia függetlenné válásának támogatottsága. A skótok 58 százaléka határozottan támogatja országuk függetlenségét, míg 42 százalékuk nem szeretne elszakadni Nagy-Brittanától - derült ki az Ipsos MORI közvélemény-kutatásából.

Fotó:Getty Images
A bizonytalanabb réteg közül is a válaszadók 58 százaléka igennel szavazna, ha most lenne népszavazás az Egyesült Királyságtól való függetlenségéről, 39 százalékuk a maradás mellett tenné le a voksát, 6 százalék nem tudna dönteni a kérdésben.

A skót függetlenség támogatottsága a koronavírus-járvány alatt nőtt meg, a skótok többsége úgy véli, hogy az ország kormánya jobban tudja kezelni a Covid-19 miatt kialakult válságot, mint Boris Johnson brit miniszterelnök.

A közvélemény-kutatásból azt is kiderült, hogy a skótok több mint kétharmada elégedett Skócia miniszterelnökével, Nicola Sturgeonnal, míg a megkérdezettek háromnegyede negatívan viszonyul Boris Johnsonhoz.

Mint ismeretes, 2014. szeptember 18-án Skóciában népszavazást tartottak az országnak az Egyesült Királyságtól való függetlenségéről. A szavazók többsége az Angliával, Walesszel és Észak-Írországgal való unió fenntartása mellett foglalt állást.

A referendum szabályait rögzítő Edinburghi Egyezményt több hónapos kormányközi tárgyalássorozat után Alex Salmond skót első miniszter és David Cameron brit miniszterelnök írta alá 2012 októberében Glasgowban.

A szavazáson a 16. életévüket betöltött skóciai lakosok voksolhattak, feltéve, hogy az Egyesült Királyság vagy az Európai Unió polgárai, illetve a Nemzetközösség olyan polgárai, akiknek letelepedési joguk van az Egyesült Királyságban. Ez azt jelenti, hogy nem szavazhatott az Egyesült Királyság többi részén élő 800 000 skót, viszont szavazhatott 400 000 Skóciában élő, nem skót nemzetiségű személy. (Ezt a megoldást széles körben igazságosnak tartották.) A népszavazáson egyetlen kérdésre kellett igennel vagy nemmel válaszolni: „Független ország legyen-e Skócia?” A kérdést a szavazók egyszerű többséggel döntötték el.