A pedofil papokat védte a gyerekek helyett Anglia egyháza

Anglia egyháza több évtizeden keresztül képtelen volt megvédeni a gyerekeket a szexuális visszaélésektől, a saját hírnevét előnyben részesítve, inkább eltitkolták ezeket az eseteket - derült ki abból vizsgálatból, amit a Reuters hírügynökség ismertetett.

Az 1940-es évektől 2018-ig 390 klérust (egyházban a papok testületét jelenti szemben a világi hívőkkel) ítéltek el kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt.

Az angliai egyház hosszú évtizedek óta képtelen volt megvédeni a gyermekeket és a fiatalokat a szexuális visszaélésektől, ehelyett inkább "bujtatták" az elkövetőket, az áldozatok pedig olyan akadályokkal szembesültek a nyílvánosság előtt, amelyeket sokan nem tudtak legyőzni - mondta Alexis Jay professzor, a vizsgálat elnöke.

Ha valódi és tartós változásokat akar az egyház, komolyabban kell reagálnia az áldozatok nyilatkozataira, támogatásukról kell biztosítania őket - tette hozzá.

A vezető papság az egyház hírnevének fenntartását tartotta elsődlegesnek, gyakran előfordult, hogy nem jelelezte a rendvédelmi szervek irányába az áldozatok panaszát, hátráltatta a nyomozók munkáját, ellehetetlenítve az igazságszolgáltatást

A jelentés megdöbbentő, és bár a bocsánatkérés soha nem szünteti meg a szexuális visszaélések áldozatokra gyakorolt ​​hatásait, mi szeretnénk kifejezni miatta érzett szégyenünket - reagált a vizsgálatra Jonathan Gibbs, Huddersfield püspöke.

"Az egész egyháznak tanulnia kell ebből a vizsgálatból" - mondta Gibbs.