A Párbeszéd és a Jobbik is azzal vádolja Orbánt, hogy szabadjára engedte a vírust

Ellenzéki bírálat érte a kormány járványkezelési gyakorlatát hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben - számolt be az MTI.

Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy értékelt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szabadjára engedte a koronavírus-járványt. Álláspontját a közel 1200 halálos áldozattal, a rekordokat döntő fertőzésszámmal és a kevés teszttel indokolta. Hozzátette: Európában mindenhol korlátozásokat vezettek be a kormányok, Orbán Viktor és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere viszont még mindig agyonhallgatja a járványt, hogy az emberekben hamis biztonságérzet alakuljon ki. Mindezt azért, mert közeleg két hosszú hétvége és nehogy üresen maradjanak Mészáros Lőrinc hoteljai - hangoztatta.

Bírálta a kormány által az Országgyűlésnek pénteken benyújtott, a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvényjavaslatot, amelyben szerinte egyetlen érdemi intézkedés sincsen. Valódi intézkedéseket, több tesztet, azonnali, nyolcvan százalékos egészségügyi dolgozói béremelést követelt, valamint a tömegrendezvények betiltását, korlátozásokat a szolgáltatói szektorban, a vállalkozások, munkavállalók bérének pótlását, továbbá az alapjövedelem bevezetését sürgette.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, az alapjövedelem Finnországban csúnyán elbukott, rengeteg pénzbe került és nem kezdtek el tőle többen dolgozni.

Kifogásolta, hogy az ellenzék a koronavírus-járvány halottainak számával kampányol. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus ellen nincs védőoltás, így világszerte nő a fertőzöttek és a halottak száma. Szerinte 100 ezer lakosra vetítve Magyarországon 11-en haltak meg a vírus miatt, ez a szám Romániában, Hollandiában, Svédországban és Belgiumban jóval magasabb.

Az államtitkár méltatlannak, érzéketlennek és szívtelennek tartotta, hogy az ellenzék az emberek halálával kampányol. Dömötör Csaba szerint az ellenzék ráadásul folyamatosan pörgeti az "álhírgenerátort" is. Azt kérte az ellenzéki pártoktól, ne szurkoljanak ilyen látványosan a vírusnak.

Lukács László György (Jobbik) osztotta Szabó Tímea véleményét, hogy a járvány nincs kontroll alatt. Ezt alátámasztandó azt mondta, 10 százalék fölött van a tesztek pozitivitási rátája, és a kormány több szakértője is kritizálta a lépéseket.

A kormány szerinte a széles körű tesztelés helyett a bírságolásra fekteti a hangsúlyt egy új salátatörvényben, ahelyett, hogy az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók megvédéséről, a széleskörű, ingyenes tesztelésről írnának benne.

Hozzátette: a Belügyminisztérium adatai szerint 1,1milliárd forintot szedtek be a járvánnyal kapcsolatos bírságokból, de ezek szerint ez is kevés volt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint az is bizonyítja, hogy Magyarország felkészült a második hullámra, hogy 100 millió maszk, 95 millió pár kesztyű és 11 ezer lélegeztetőgép van az országban, többszöröse annak, mint az első hullámban.

Az államtitkár szerint az ellenzéki politikus bár a magyar kormányról állította, hogy rosszul védekezik, Európa több országában sokkal rosszabb a helyzet. Példaként említette, hogy Franciaországban, Olaszországban, Ukrajnában telítődtek a kórházak, Belgiumban több mint tízezren haltak már meg a járványban, Románia fővárosában több mint 10 ezren vannak kórházban, Szlovéniában minden ötödik teszt pozitív, Lengyelországban naponta 8 ezerrel nő a fertőzöttek száma.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában bírálta a kormányt, mondván, nem azt tette, amit kellett volna, ezért több mint ezerrel ő a napi fertőzöttek száma. "Nem kellett volna felkészülni?" - kérdezte a politikus, majd azzal folytatta, a kormányzatnak szerinte nincs információja arról, hogy hányan betegedhettek meg, és érdemben már nem lehet védekezni. "Alibitevékenységgel szemlélik a járvány terjedését" - fogalmazott Tóth Bertalan.

Ezzel szemben az unió tagországainak kormányai azonnal léptek, forrást csoportosították át, de a magyar kormány nem erősítette meg a szociális hálót, nem emelték az álláskeresési járadékot, és nem segítenek a fővárosi, turizmusból élőknek sem - rótta fel, hozzátéve: ehelyett sürgősségi törvényben fogadná el azt, ami az oligarcháknak fontos.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta, az orvosokat, ápolókat sérti meg a baloldal azzal, hogy azt állítják, semmi nem történt. Hozzátette: az elmúlt évtizedek legnagyobb béremeléséről döntöttek, az ápolók bérét pedig még egy korábbi döntéssel rendezték.

A gazdasági lépésekkel kapcsolatban Dömötör Csaba kiemelte: a cél, hogy minden egyes munkahelyet megvédjék, ezért vezettek be munkahelyteremtő támogatásokat, ingyenes képzéseket, kamatmentes hiteleket, átmeneti és tartós adócsökkentést, a bértámogatás pedig már 280 ezer embernek segített. "Méretes hazugság, hogy nem történt semmi" - mondta az államtitkár.