A kritikus állapotú koronavírusos betegeket már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos felmérése alapján a kormány elképzelését és kommunikációját az orvostársadalom elhibázottnak találja - olvasható a szervezet Pintér Sándor belügyminiszternek írt nyílt levelében.

Október 29-én a kormány azt kommunikálta, hogy a törvény és a végrehajtási rendeletek kidolgozásába bevonta és bevonja a kamarát, ezt azonban a MOK cáfolja. "Azért, hogy utóbbi a valóságnak megfeleljen, sürgősen valódi egyeztetésekre van szükség." - tették hozzá. 

A MOK tudomása szerint a rendeletek nem kidolgozás alatt állnak, hanem mar gyakorlatilag elkészültek. 

A Magyar Orvosi Kamara kéri, hogy Pintér Sándor e hó végéig írja meg az egyeztetések menetét, ahol érdemben járulhatnak hozzá a törvény módosításához és a rendeletek kidolgozásához. A törvény hatályba lépésnek közeli időpontja mar így is alig tesz lehetővé érdemi konzultációt - jegyezték meg. Ugyanígy, a háziorvosi és fogorvosi alapellátást illetően is nagyfokú a bizonytalanság, az egészségügyi dolgozók nem tudják, hogy milyen jövő vár rájuk - húzták alá. A Kamara az eddigieket nem tekinti korrekt partneri együttműködésnek.

"A koronavírus-járvány súlyosbodik és további drámai terjedése varható. A kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma egyre nő, a COVID-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el. A Kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti. Felszólítjuk a Kormányt, hogy ebben a kritikus helyzetben a magyar egészségügy dolgozóinak nagyfokú elégtelenségét kiváltó törvényt korrigálja, az orvosi- és szakdolgozói kamarák érdemi bevonásával hozza meg az új jogszabályokat, ezzel segítse, hogy az orvosok és az ápolók a betegekre tudjanak koncentrálni." - olvasható a levélben.