A baloldalt kritizálta a Fidesz, amiért a DK béremelést javasolt

 

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy az egészségügyi és a szociális szféra minden dolgozója kapjon százszázalékos, visszamenőleges béremelést.

A DK frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy vasárnap a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, az orvosok áttörő erejű béremelésre számíthatnak, és kivezetik a hálapénzt.

Arató Gergely szűkkeblűnek és nagyon lassan megvalósulónak nevezte a kormányfő ígéretét. Hangsúlyozta, hogy a mostani indítvány három részre elosztva tartalmazza a béremelést, amelyből az érintettek idén még semmit nem kapnak meg.

A Demokratikus Koalíció ezért azt javasolja, hogy a béremelés százszázalékos legyen, azt egy lépcsőben hajtsák végre, ne évekre széthúzva, és már július 1-jétől, visszamenőleges hatállyal - mondta. 

A DK azt is kezdeményezi, hogy béremelés ne csak az orvosokra, hanem az egészségügyi és a szociális szféra minden dolgozójára terjedjen ki - hangsúlyozta.

A politikust megkérdezték, hogy a szocialista kormányok alatt milyen béremelésekre számíthattak az egészségügyi dolgozók. Azt felelte, hogy akkor minden év elején tárgyaltak az ágazati szakszervezetekkel a közalkalmazotti bértábla kiigazításáról.

Azt is kérdezték tőle, hogy mikor volt olyan eset, hogy egy orvos bére akár a 2,5 millió forintot is elérhette. Emlékeztetett, hogy egyrészt akkor az átlagbérek is alacsonyabbak voltak, másrészt 2002-ben a közszféra minden dolgozója számára 50 százalékos béremelést adtak.

A Fidesz kormány tíz évet várt azzal, hogy foglalkozzon az egészségügyi dolgozókkal, és egy nagyon súlyos járványra volt szükség ahhoz, hogy megértsék, mennyire fontosak ezek az emberek - jelentette ki Arató Gergely.

A Gyurcsány vezette baloldalon ma ugyanazok sorakoznak, akik egyszer már tönkretették az egészségügyet - reagált a nagyobbik kormánypárt a Demokratikus Koalíció hétfői sajtótájékoztatójára. 

A Fidesz felidézte, a baloldali kormányok csak elvettek az egészségügytől, hagyták leépülni a betegellátást. Az egészségügyi életpályát kiszámíthatatlanná tették, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták a dolgozókat, utcára tettek és elüldöztek több ezer ápolót és orvost.

Mindennek ellenére Gyurcsányék még a kórházi napidíjat, illetve a vizitdíjat is bevezették - írták. 

Hozzátették, a baloldal sem a veszélyhelyzet alatt, sem most nem képes támogatni a védelmi intézkedéseket, ehelyett kamuvideókkal és kamuhírekkel támadja a járványügyi és egészségügyi dolgozókat, a baloldal egész egyszerűen nem segít az országnak.

Emlékeztettek: a Fidesz 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket, gondoskodik az ápolók, orvosok utánpótlásáról, emeli a bérüket és a járvány alatt sem hagyja magukra őket. Nyáron az egészségügyi dolgozók 500 ezer forint extrajuttatásban részesültek, és most további összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást érhetnek el, ezért is fogadta el a kormány a Magyar Orvosi Kamara javaslatát. Az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetése novemberben húsz százalékkal emelkedik, 2019 és 2022 között pedig összesen 72 százalékkal.