7500 frank összegű "helikopterpénzt" kaphat minden svájci állampolgár

Svájcban megkezdődhet az aláírásgyűjtés a „7500 frank minden svájci állampolgár számára” elnevezésű kezdeményezéshez. A Szövetségi Kancellária az előzetes vizsgálat után kedden közzétette a javaslat szövegét a Szövetségi Közlönyben.

A kezdeményezés mögött Sankt Gallen kanton hét lakosa áll, szerintük a "helikopterpénz" lenne a legmegfelelőbb eszköz a frank értékének csökkentéséhez. 

A javaslat alapján Svájcban népszavazást írnának ki, miszerint az ország minden állampolgár kapjon adómentesen, egyszeri 7500 összegű svájci frankot (2,5 millió forint) a Nemzeti Banktól - írta a Watson hírügynökség. 

A "helikopterpénz" egy közgazdasági elmélet népszerű elnevezése, amelynek értelmében olyan nehéz gazdasági helyzetben, amit a lakossági kereslet hiánya, gazdasági visszaesés, defláció és alacsony kamatok jellemeznek, a központi kormánynak közvetlenül kell pénzt juttatnia a lakossághoz („helikopterrel szórni a pénzt az embereknek”) annak érdekében, hogy a kereslet fellendítése révén kimozdítsa a gazdaságot a válságból.