15 év múlva az ukrán állam nem tud majd nyugdíjat fizetni

Ukrajna 15 év múlva nem fog rendelkezni elég anyagi forrással, hogy kitudja fizetni a nyugdíjakat - jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Lvivi Műszaki Egyetem hallgatóinak tartott előadásán.

A politikus elmondása alapján a jövőbeni demográfiai helyzet miatt kétszer annyi nyugdíjas lesz az országban, mint munkaképes polgár - számolt be az ukrán Obozrevatel hírportál.

Véleménye szerint a nyugdíjasok védelmének érdekében duplájára kellene emelni az adókat, viszont ebbe a munkáltatók nem fognak beleegyezni

A kormányfő szavai alapján 2021-ben a Miniszteri Kabinet bevezetné Ukrajnában a magánnyugdíj pénztárt, ahol a jövedelemmel arányosan gyűlne a munkavállaló megtakarítása, így az államnak a későbbiekben csak egy alacsony összegű szociális nyugdíjat kellene fizetnie.

Ukrajna korábbi szociálpolitikai minisztere Andrei Reva viszont "halva született" ötletnek nevezte a kormány elképzelését. Szerinte semmilyen garancia nincs arra, hogy az ukránok nyugdíjmegtakarítása biztosan megmarad, és a munkaviszony alatt növekedni fog.