Szél Bernadett: Erkölcsi züllés, morális fertő, aljas hatalmi technikák, ez ma a Fidesz

Törvényjavaslatot nyújtott be Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, ami alapján a kormánytagokat luxusajándékokkal elhalmozó nagyvállalkozók öt évre kizárnák magukat a közbeszerzésekből. A javaslat szerint az a vállalkozó, aki a képviselői alap tiszteletdíj felét meghaladó értékű ajándékot ad állami vezetőknek vagy kormánytagoknak, nem indulhatna közbeszerzésen. 

A politikus Facebook-oldalán olvasható bejegyzésében nemtetszését fejezi ki amiatt, hogy a mai napig nincs semmilyen következménye annak, hogy az atlatszo.hu rajtakapta Szíjjártó Péter külügyminisztert, amint Szíjj László építőipari nagyvállalkozó luxusjachtján nyaral. A kormány és a legfőbb ügyész szerint a miniszter nem sértett törvényt, a "magánélet" része, kivel, hol, kinek a pénzén nyaral egy miniszter. Szél Bernadett viszont úgy gondolja,hogy "az állami megbízások luxusutakkal való "honorálása" a korrupció tankönyvi esete."

A képviselő szeretné elérni hogy az a vállalkozó, aki “barátságból” nagyvonalú ajándékokat akar adni kormánytagoknak, ne nyerhessen el állami közbeszerzéseket, legyen kizáró ok az ajándékozás. Szél Bernadett javaslatában kijelenti: ne lehessen kihagyni a képviselői vagyonnyilatkozatokból az efféle “ajándékokat”, a képviselőknek kötelező legyen feltüntetni minden, az alap tiszteletdíj negyedét meghaladó értékű ajándékot a vagyonnyilatkozatban — akkor is, ha azt "magánemberként" kapta egy "kedves oligarchától." Be kell vonni a vagyonnyilatkozat-tételi körbe az állami vállalatok vezetőit is, aki közpénzekkel gazdálkodik, legyen teljesen átlátható — tette hozzá. 

"Kormánytagok nem kezelhetik úgy az oligarcháktól kapott luxusajándékokat, mint a családtól kapott karácsonyi ajándékot. Ezért ugyanis viszonzás jár, mégpedig a mi kontónkra. Ennek a nyilvánvaló összeféhetetlenségnek meg kell jelennie törvényi szinten is, ha már a kormány végképp elveszítette minden erkölcsi iránytűjét. Az más kérdés, hogy akik most a Fideszben szavaznak, teljes ellenállást fognak tanúsítani a javaslat irányában. De várom az érvelésüket, a jachtozós-helikopterezős Fidesz kínos magyarázkodását, mivé lettek a “polgári Magyarországot” ígérő fiatal demokraták. Erkölcsi züllés, morális fertő, szellemi kútmérgezés, aljas hatalmi technikák, ez ma a Fidesz." - írta bejegyzésében a képviselő.

A törvényjavaslat itt olvasható: https://www.parlament.hu/irom41/12916/12916.pdf